У України є всі шанси стати гідним постачальником часникової продукції в світі, головне ці шанси використовувати в повній мірі!

Умови для вирощування фруктів і овочів в нашій державі вважаються одними з найбільш сприятливих у всій Європі, завдяки композиції м’якого клімату, родючих основ, зрошення та кількості опадів по всій території України.

Чи не дивно, що українські та зарубіжні інвестори виявляють все більший інтерес до сфери аграрної індустрії України.

Захоплююча інформація, середня норма вживання часнику на людину в світі становить приблизно 1-2 кг продукту. В Україні, незважаючи на підвищену статистику по площах і розмірами виготовлення, його попит поки не задовольняється.

У сучасному світовому овочівництві сформувалися 2 основні схеми з виробництва часниковою культури: іспанська та китайська.

Іспанська модель передбачає промислове виробництво, відповідно до стандартів визнання EurepGAP / GlobalGAP, згідно з принципом «від поля до столу покупця» з широким введенням механізованого прибирання всього врожаю і післязбиральної доробки апаратурою іспанської фірми JJBroch, наступним зберіганням і перевезенням в контрольованих умовах середовища.

Ці технології вимагають не малих вкладень, які під силу лише великим фермерським господарствам або їх кооперативам.

Альтернативою іспанської моделі вважається китайська модель: в маленьких приватних господарствах вирощують понад 12 млн. Тонн часнику, продукцію закуповують заготівельники, потім ведеться ручна послеуборочная доведення і створюються великі партії для внутрішнього споживання та експорту продукції в інші країни. І та і інша модель може бути застосована і для України.

Загальносвітове виробництво часниковою продукції становить близько 15 млн. Тонн на рік, левова порція якого — 12, 5 млн. Тонн належить виробникам саме Китаю і Індії. Адже вони вважаються головними покупцями особистого виготовлення. Лише близько 2 млн. Тонн часнику вони реалізують в інші країни світу. Іспанія — основний діяч в Європі, вирощує часникову культуру на площі близько 6 тис. Га. Експорт же китайського часнику в Європу становить близько 60 тис. Тонн в рік.

Ринок часнику в Україні поки цілком не сформований, і розташовуватися на стадії розвитку. На полицях супермаркетів дедалі частіше домінує продукція азіатського походження, у якій далеко ніяк не більше найкращі фінансові показники якості.

У той же час в Україні є прекрасні види часниковою продукції, які за товарними і смаковими якостями на багато краще імпортних. На наших територіях при дотриманні потрібної агротехнології та застосування крапельного зрошення врожайність деяких видів має можливість складати близько 14- 16 тонн з 1-го гектара території.

Крім того, клімат, родючі землі, високоякісний посадковий матеріал і географічне розміщення все ж дозволяє нам орієнтуватися на експорт часнику за кордон. Природно, за експорт потрібно братися тільки після того як ми в повній мірі задовольни потреби внутрішнього ринку.

За даними асоціації, в 2016 році було закладено близько 1 тис. Га часнику в комерційному секторі виготовлення. При відсутності серйозних атмосферних катаклізмовна території України це дозволить вже в 2017 р зібрати додатково близько 6-7 тис. Т товарного часнику. Даний розмір практично в 1,5 рази більше річної потреби України в імпортному часнику.

У України є всі шанси стати гідним постачальником часниковою продукції в світі, головне ці шанси використовувати в повній мірі!

1 комментарий для “У України є всі шанси стати гідним постачальником часникової продукції в світі, головне ці шанси використовувати в повній мірі!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *