03.02.2016

Часник «Любаша»

chasnuk

«Любаша» — український сорт озимого часнику

Розмір, вага і умови, в яких часник зберігався і розмножувався, змусили звернути на нього увагу.

За 8 років, протягом яких було вжито заходів до інтенсивного розмноження даного часнику, до кінця 2010 року загальна площа посіву на території України збільшилася до 500 гектар. У державному реєстрі сортів рослин озимий сорт часнику «Любаша» зареєстрований з 2008 року (№ 08042001). Сорту притаманні всі кращі якості, характерні для даної культури — морозостійкість, сухостійні, лежкість — лежить 10 місяців без втрати якості (сорт випробуваний взимку 2005-2006 року і влітку 2007-го). За олійних і змістом специфічних ефірів йому немає рівних. А найголовніше, генетична сила: кількість зубків 4-7шт., Висота стебла 1-1,2 м, середня вага 100-120 г, були екземпляри і по 375 м Загалом, в Україні повертається справжній часник. Ми не тільки вивели і запатентували цей сорт, але ще розробили і впровадили специфічні елементи агротехнології з вирощування часнику.

Існує три види посадкового матеріалу:

  • Зубок (головка часнику ділиться на зубки);
  • Повітряні насіння (зібрані з коробочки стебловий ніжки);
  • Однозубкова цибулина (отримана з повітряних насіння).

Зубок висаджується ручним або механізованим способом. Перед висадкою бажано обробити зубок спеціальними розчинами, які допоможуть запобігти в подальшому захворювання і вимерзання часнику. Всі операції проводяться з 15 вересня, при цьому необхідно враховувати погодно-кліматичні умови. З ранньої весни до збору врожаю рослини підгодовуються комплексним добривом і проводяться заходи щодо боротьби з бур’янами та хворобами. Забирають часник, починаючи з 20-х чисел червня.

Повітряні насіння ( «воздушки») висаджуються механізованим способом. Перед посадкою насіння повинні бути відкалібровані по фракціям, необхідне проведення стратифікації насіння і обробки їх перед посівом. Для отримання оптимального результату насіння висаджуються в ряди з шириною міжрядь від 40 до 70 см або двустрочним (стрічковим) способом. Надалі також проводяться заходи по підгодівлі рослин і захисту від хвороб і бур’янів.

Однозубкова цибулина, отримана з повітряних насіння на наступний рік, викопується для пересадки на нове місце або залишається на старому, в залежності від густоти в рядах. Процес висадки та догляду за рослинами ідентичний технології вирощування часнику з зубки. При використанні всіх трьох видів посадкового матеріалу грунт повинен бути вологим і підготовленої відповідним чином.

При методі вирощування з зубки необхідно врахувати той факт, що часник, вирощений таким чином, через 2-3 роки вироджується, тобто зменшується кількість зубків, зменшується сила росту, погіршуються його смакові якості. В Україні тривалий час використовувався цей метод, що призвело до втрати його товарного вигляду, через що ринки України виявилися завалені імпортною продукцією.

Суть нашого методу вирощування часнику полягає в дотриманні дворічного циклу, при якому ми отримуємо і пропонуємо до продажу генетично оздоровлений посадковий матеріал найвищої якості. Дворічний цикл передбачає розмноження часнику насінням при дотриманні вимог агрокультури.

Зовнішнє опис озимого сорту часнику «Любаша»:

  • Висота рослини зі стрілкою досягає 1,5 м
  • Щільна, Полувертикальное розташування листя
  • Забарвлення листя — темно-зелена
  • Воскові Наліт — середній -поперечне перетин листа — слабо-увігнуте
  • Середня Довжина листа — 35-45 см.Средняя ширина листа -1,5-2,5 см.
  • Кількість Зубків — 4-7 шт.Средній вага зубки — 15-20 грам
  • Середня Маса цибулини — від 80 до 120 гр. Колір цибулини білий з легкими прожилками синьо-фіолетового забарвлення Форма цибулини — округло-плоска

Біохімічні показники озимого сорту часнику «Любаша»:

  • Вміст сухої речовини — 43%
  • Аскорбінова кислота (віт. С) — 34 мг%
  • Амінокислоти і білки — 8% від свіжої маси
  • Мікроелементів — 1%
  • Селен — 170 млг / кг
  • Ефірних масел — до 0,4%
  • Сероазотосодержащего речовини — аллицина 0,3%

За період з 2011 — по 2017 р.р. планується збільшити обсяги виробництва часнику з 500 тонн (2011 р) до 150 000 тонн (2017 г.). Це дозволить повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку в даному продукті і організувати експорт.

В умовах СОТ (Світової організації торгівлі), світової конкуренції і дефіциту часнику в усьому світі, Україна має дуже хороші шанси стати одним з лідерів в цій галузі.

Український сорт озимого часнику «Любаша» славиться високою поживністю, чудовими смаковими якостями, стійким ароматом, високою врожайністю і відмінною якістю, завдяки чому він активно завойовує визнання споживачів.

2 комментария для “Часник «Любаша»

  • Купував насіннєвий матеріал часнику «Любаша». Гарна якість. А це дуже важливо, адже якісний насіннєвий матеріал для фермерського господарства — це вже 50% успішного результату. Який урожай озимого часнику планував — такий я і зібрав.

  • Добрый день!
    Хочу написать по поводу выращивания чеснока и совместной работы с компанией «Еcoltava». Семена продали мне отличные — даже без полива чеснок вырос крупный, хороший. Всё рассказали, посоветовали, в течении всего сезона звонили — спрашивали что получается, что нет? может нужен совет? а все ли хорошо? Консультировали меня до уборки.
    Так же по поводу продажи — о чём договоривались, компания «Ecoltava», выполнили чётко, честно, в срок и по обещаной цене.
    Очень довольна сотрудничеством с этими людьми. Работать с нимм одно удовольствие!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *